Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Projekt Orange LAB

Orange LAB to projekt warsztatu do przetwarzania skórek pomarańczy pozyskiwanych z warszawskich kawiarni i restauracji.

Projekt pokazuje, w jaki sposób, zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju, można wykorzystać bioodpady do stworzenia pełnowartościowego materiału.

Za materiał wybrałam skórki z pomarańczy, ze względu na to, że tylko połowa cytrusa to owoc, który zjadamy – druga część to właśnie odpad. Wartości na jakich się skupiłam to intensywny kolor owoców cytrusowych, zapach oraz ich odżywcze właściwości.
Orange LAB to projekt eksperymentalny, dla którego punktem wyjścia był proces przejścia przez wszystkie etapy produkcji – od pozyskania odpadów z restauracji, przez ich oczyszczenie, przygotowanie do przetwarzania, wytłaczanie oleju, aż po tworzenie samych kosmetyków. Prosty i energooszczędny proces umożliwia ręczne wytwarzanie produktów.

Na bazie olejku eterycznego i suszonej skórki pomarańczowej powstają naturalne kosmetyki takie jak kula musująca, peeling do ciała czy mydło, w czterech liniach zapachowych: himalajskie pini, ziołowy egzotyk, palmowa pomarańcza, zimowy puch.

Projekt składa się z warsztatu z drewna jesionowego, czterech serii kosmetyków oraz identyfikacji wizualnej i opakowań. Całość utrzymana jest w jasnej kolorystyce, która kojarzy się ze świeżością, czystością, orzeźwieniem i stanowi tło dla silnego akcentu jakim jest pomarańcza.
W założeniu Orange LAB ma być miejscem, w którym można nabyć naturalne kosmetyki, a odbiorca, widząc proces powstania produktu, staje się świadomym konsumentem.

Czytaj też:   Robert Szuba - lokalny patriotyzm wyrażony designem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.