Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Okrągły stół – czyli klasyczne rozwiązanie w restauracji

Wybór funkcjonalnych mebli komercyjnych jest kluczowym elementem każdej firmy. Jeśli chodzi o znalezienie odpowiednich stołów restauracyjnych, należy wziąć pod uwagę wiele czynników – od rozmiaru i materiału po przystępną cenę i styl. Dla tych, którzy zastanawiają się, który kształt jest najlepszy dla ich restauracji przyda się informacja o najbardziej typowych zaletach okrągłych stołów, które pomogą zawęzić decyzję.

Stoły okrągłe – odpowiednie do każdego pomieszczenia

Jedną z najlepszych zalet okrągłych stołów jest to, że świetnie sprawdzają się nawet w mniejszych pomieszczeniach! O ile okrągły stół zwykle zajmuje mniej miejsca w porównaniu z innymi kształtami, tworzy również wrażenie większej przestrzeni, co pozwala dodawać kolejne stoły lub tworzyć określoną atmosferę w restauracji za pomocą ich fantazyjnego ułożenia. Przykład takiego mebla można zobaczyć na stolpluskrzesla.pl( dokładnie na podstronie: https://stolpluskrzesla.pl/c300-stoly-okragle).

Bezpieczeństwo użytkowania a stół okrągły

Przede wszystkim – stół o okrągłym kształcie nie ma ostrych krawędzie, co już stawia go ponad alternatywy, bo wszystkie stoły w kształcie kwadratu czy innego wielokąta takowe posiadają. Restauracje serwujące jedzenie również dla rodzin z małymi dziećmi docenią ten element projektu, ponieważ ostre narożniki lub krawędzie stanowią zagrożenie dla maluchów, których jak wiadomo – wszędzie i zawsze jest pełno. To ważne w szczególnie w odniesieniu do maluszków, których główki sięgają do wysokości blatu stołu. Dane podają, że każdego roku 1,7 miliona ludzi cierpi z powodu urazów głowy, a dzieci w wieku poniżej 14 lat stanowią ponad 500 000 tych obrażeń rocznie. Okrągły stół bez ostrych krawędzi jest całe szczęście bezpiecznym wyborem dla młodszych gości.

Czytej też:   Oświetlenie w letnim ogrodzie

Stoły okrągłe – przytulne i komfortowe

Okrągłe stoły zachęcają do intymności i rozmowy. Jedną z najlepszych zalet okrągłych stołów jest to, że wszyscy goście siedzący przy stole mogą z łatwością widzieć się nawzajem w przeciwieństwie do kwadratowych stołów, gdzie często widzisz tylko ludzi siedzących naprzeciw Ciebie. Zwiększona widoczność i możliwość słyszenia tego, co mówi każda osoba zgromadzona przy stole prowadzi do bardziej intymnego, konwersacyjnego doznania kulinarnego.

Kolejną zaletą okrągłych stołów jest zwiększona łatwość dostępu dla gości. Przy takim stole goście restauracji z większą swobodą mogą dzielić się potrawami i porównywać swoje kolacje w komfortowych warunkach. Okrągłe stoły to prosty sposób na stworzenie przytulnego środowiska dla swoich klientów.

Co więcej, być może wielu menadżerów i właścicieli restauracji nie zwracało do tej pory na to uwagę, ale uciekając na chwilę od tematu klienta – okrągłe stoły mogą również pozytywnie wpływać na obsługę restauracji. Okrągłe stoły ułatwiają kelnerom obserwowanie klientów, a co za tym idzie – lepszą ich obsługę i reagowanie na ich potrzeby.

W przypadku stołów kwadratowych i prostokątnych, w zależności od układu jadalni, może się zdarzyć, że kelner będzie musiał nieustannie zmieniać położenie, aby przyjmować różne zamówienia przy stole. Okrągły stół zapewnia lepszą widoczność przy realizacji zamówień klientów przy dużo mniejszych potrzebach manewrowania.

Podsumowując, stoły okrągłe są lepszym wyborem do restauracji ponieważ:

  • można ich więcej zmieścić
  • są bardziej ustawne
  • dają większe możliwości projektowe
  • są bezpieczne, bo pozbawione ostrych kątów
  • tworzą przyjazne środowisko do rozmowy i dzielenia się posiłkiem
  • ułatwiają kelnerom obsługę gości
Czytej też:   Oświetlenie sufitowe – jakie wybrać? O czym pamiętać?

Po takiej plejadzie zalet stołów okrągłych pewnie nie masz już wątpliwości co do ich wyższości nad wyborem stołów o wielokątnych kształtach. Najlepiej jednak przekonać się o tym osobiście!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.