Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Nowa przestrzeń dla odkrywców w Centrum Nauki Kopernik

Odwiedzający Centrum Nauki Kopernik będą mieli okazję zobaczyć wystawę Nowy Świat w Ruchu po istotnej przemianie. Nowa aranżacja przestrzeni sprzyja pełniejszemu doświadczaniu zachodzących zjawisk. Jedną z innowacji jest pawilon wykonany przez Advertis. Niebieska, dostrzegalna z daleka bryła pawilonu stanowi punkt orientacyjny dla zwiedzających i jednocześnie wyznacza obszar eksperymentów wymagających zaciemnienia i koncentracji.

Wkraczając w tę przestrzeń możemy podziwiać m.in. komorę mgłową oraz komorę iskrową. Dzięki połączeniu materiałów izolujących i elementów ażurowych powstało miejsce, które będąc częścią wystawy umożliwia wyciszenie i obserwację zjawisk niedostrzegalnych w świetle dnia. Prace zespołu technologicznego Advertis nad osiągnięciem finalnego efektu trwały około trzech miesięcy.

fot_1

Największym wyzwaniem była nietypowa forma pawilonu. Do budowy bryły wykorzystaliśmy system lekkich konstrukcji stalowych, który daje możliwość kształtowania różnorodnych form budowlanych.

Liczne testy i prototypy doprowadziły nas do odpowiedniej struktury, która łączy oczekiwaną funkcjonalność, estetykę i wymogi bezpieczeństwa – mówi Urszula Orlicka, główny technolog Advertis.

Nawiązujący kształtem do bryły Centrum Nauki Kopernik pawilon, kryje w sobie bardzo dużą różnorodność materiałów. Okładziny wewnętrzne, zewnętrzne i sufitowe różnią się między sobą, tak aby zapewnić zwiedzającym najbardziej optymalne warunki. Wykorzystaliśmy kilka typów paneli z siatki, które następnie łączone były z blachą oraz sklejką. Powstawanie pawilonu było bardzo złożonym procesem i jest przykładem wyjątkowej dbałości o jakość odbioru ekspozycji – podkreśla Marcin Wnuk, Prezes Zarządu Advertis Sp. z o.o., Sp. Komandytowa.

fot_2 fot_3

 

W obecnym kształcie przestrzeń wystawy Nowy Świat w Ruchu stanowi jednolitą całość o spójnej kolorystyce, która pozwala skupić się na eksperymentowaniu. To pierwsza wystawa stała, która przeszła metamorfozę od inauguracji działalności Centrum Nauki Kopernik. Pawilon powstały na potrzeby ekspozycji jest kolejną realizacją dla instytucji kultury w portfolio Advertis. Wcześniej zespół przygotował między innymi elementy wystawy stałej Muzeum Historii Żydów Polskich oraz interaktywną wystawę plenerową „Drogi do przełomu. Europa Środkowo-Wschodnia 1939-1989” – obydwie realizacje wykonane zostały według projektu pracowni architektonicznej Nizio Design International.

Czytaj też:   HTC VIVE w finale konkursu Dobry Wzór

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.