Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jakie patelnie wybrać do swojej kuchni?

Umiejętność gotowania to dopiero pierwszy krok do dobrze przyrządzanego dania. Trudno wyobrazić sobie przygotowywanie potraw bez odpowiedniego sprzętu. Podstawę w kuchni stanowi patelnia, służącą do jednego z najczęstszych form obróbki termicznej jedzenia, czyli smażenia. Dowiedz się, jakie patelni wybrać oraz czym charakteryzują się poszczególne rodzaje w zależności od materiału, z jakiego są wykonane.

1. Patelnia to podstawa funkcjonalnej kuchni
2. Jaką patelnię wybrać?
– Patelnie ze stali nierdzewnej
– Patelnie aluminiowe
– Patelnie kamienne
-Patelnie żeliwne
-Patelnie ceramiczne
3. Rodzaje patelni
– Patelnie WOK
– Patelnie do naleśników
– Patelnie do jajek

Patelnia to podstawa funkcjonalnej kuchni

Smażenie to popularny sposób na przyrządzenie mięs, ryb, a także warzyw i jajek. Z tego względu warto zaopatrzyć swoją kuchnię w wysokiej jakości patelni
ę, które odznacza się wytrzymałością, a także ułatwia przygotowanie różnych potraw. Przewaga wysokiej jakości patelni nad naczyniami gorszej klasy to przede wszystkim komfort smażenia, szybkość przygotowania dań, a także brak negatywnego wpływu na zdrowie. Warto pamiętać, że patelnie mają bezpośrednią styczność z jedzeniem, a podgrzewanie naczynia do wysokiej temperatury może dodatkowo wyzwolić szkodliwe substancje. Z tych powodów najlepiej kupować akcesoria kuchenne sprawdzonych i bezpiecznych firm, które będą służyć dobrze w kuchni nawet przez wiele lat.

Jaką patelnie wybrać?

Funkcjonalność to podstawa dobrze urządzonej kuchni. Z tego powodu kupując akcesoria do gotowania, warto sprawdzić, z jakich materiałów zostały wykonane. Od jego rodzaju zależeć będzie komfort gotowania, a także sposób przyrządzania dań. Na rynku dostępne są patelnie ze stali nierdzewnej, aluminiowe, kamienne, żeliwne, ceramiczne oraz tytanowe. Dużą popularnością cieszą się również patelnie teflonowe. Oprócz materiału ważne jest również dopasowanie naczynia do rodzaju kuchenki – gazowej, indukcyjnej, elektrycznej, halogenowej czy ceramicznej. La bonita patelnia to uniwersalny wybór, który dopasowuje się do każdego rodzaju kuchenki.

Patelnie ze stali nierdzewnej

Patelnie ze stali nierdzewnej znane są ze swojej odporności na uszkodzenia mechaniczne,
w tym zadrapania. Duża wytrzymałość to jednak ich niejedyna zaleta. To akcesoria kuchenne wybierane często ze względu na komfort przygotowywania w nich potraw – dzięki powłoce produkty w czasie smażenia nie przywierają do dna. Dodatkowo ciepło rozprowadzone jest po całej patelni, przez co smażenie odbywa się równomiernie, a potrawy przez długi czas zachowują ciepło.

Czytaj też:   Drzwi w nowoczesnym mieszkaniu - czym powinny się wyróżniać? 

Patelnie aluminiowe
Zaletą patelni aluminiowych jest ich lekkość i równomierne nagrzewania, które gwarantuje komfort pracy. Dodatkowo akcesoria wykonane z tego materiału są odporne za zarysowania i uszkodzenia.

Patelnie kamienne

Patelnie kamienne do dobry wybór do przygotowywania zdrowych potraw. Dzięki specjalnej powłoce w czasie smażenie nie ma konieczności używania tłuszczu. Dodatkowo patelnie kamienne szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło, więc jedzenie może być przygotowane w krótkim czasie i bez znacznej straty energii elektrycznej. Zaletą patelni jest również jej uniwersalność. Dobrze sprawdza się zarówno na kuchenkach gazowych, jak i ceramicznych, indykcyjnych oraz elektrycznych. Powłoka patelni jest również odporna na zarysowania.

Patelnie żeliwne
Patelnia żeliwna może posłużyć w kuchni nawet kilkadziesiąt lat. Takie naczynie dość długo się nagrzewa, jednak dobrze trzyma ciepło i pozwala na równomierne usmażenie potraw. Dodatkowo w trakcie podgrzewania patelni wydzielane są niewielkie ilości żelaza, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kupując patelnię żeliwną, należy pamiętać o jej prawidłowej konserwacji. Patelnia nie powinna być narażona na długotrwały kontakt z wodą,
tylko wycierana do sucha.

Rodzaje patelni

Patelnie różnią się od siebie nie tylko materiałem wykonania, ale również kształtem i przeznaczeniem. Osoba rozpoczynająca swoją przygodę z gotowanie powinna zaopatrzyć się w przynajmniej jeden model. Najbardziej popularna i uniwersalna jest patelnia o średniej wielkości i głębokości. W takim naczynia przygotować można najbardziej popularne dania, usmażyć zarówno mięso, ryby, jak i jajka. Jednak z czasem i dłuższą praktyką w gotowaniu taki sprzęt może okazać się niewystarczający. Wielbiciele gotowania z pewnością doceniają różnorodność patelni i dań, jakie można dzięki nimi przyrządzić. Odpowiednia patelnia ułatwia przygotowanie różnych potraw. Do najczęściej wybieranych należą modele typu wok, patelnie do naleśników, grillowe oraz do jajek. Szeroki wybór patelni znaleźć można w La Bonita.

Patelnie WOK

Patelnie typu WOK to naczynia z wysokimi brzegami. Głębokie patelnie są idealne do przygotowywania dań kuchni chińskiej, jednak można używać jej również do innych
potraw.

Patelnie do naleśników
To patelnia o płaskich brzegach i niewielkiej wadze, idealna do smażenie i przewracania naleśników.

Patelnie do jajek

Czytaj też:   Studio Design – nieznane i utytułowane

Patelnie do jajek posiadają specjalne otwory, dzięki którym jajka nie rozlewają się po naczyniu, tylko równomiernie smażą.

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.