Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Opublikowano w:

Jaką płytę indukcyjną kupić?

Na rynku dostępne są różne rodzaje płyt indukcyjnych. Z powodzeniem zaczynają wypierać kuchenki gazowe i klienci coraz chętniej się na nie decydują. Przed zakupem warto zorientować się w ofertach producentów i dobrze określić swoje oczekiwania. Jakie urządzenie sprawdzi się najlepiej? Czym kierować się przy jego wyborze? Poniżej można znaleźć kilka praktycznych wskazówek.

Płyta indukcyjna do zabudowy

Każdy, kto planuje pełną zabudowę kuchenną, rozumie znaczenie najmniejszych detali. Wybrane sprzęty muszą zgadzać się z projektem i mieć odpowiednie wymiary. W przypadku płyt indukcyjnych można mówić o bardzo dużej różnorodności, ponieważ ich szerokość mieści się w granicach od 30 do 90 centymetrów. Rozmiar płyty uzależniony jest przede wszystkim od ilości pól. Osoby, które lubią gotować i robią to często, z pewnością zadowolą się czterema polami. W sklepach dostępne są także warianty na jedno lub dwa naczynia.

Nie mniej ważna jest moc przyłączeniowa. W przypadku większych płyt konieczne będą trzy fazy. Zdaniem rankingo, dzięki temu unikamy przełączania mocy pomiędzy polami grzejnymi. Szczegółowe informacje na ten temat zawsze powinny znajdować się w opisie wybranego modelu. Projektując zabudowę, trzeba ustalić także sposób montażu urządzenia. Najprostszy będzie montaż na blacie.

Materiały i akcesoria

Większość dostępnych w sklepach płyt indukcyjnych wykonana jest ze szkła ceramicznego lub hartowanego. Są to materiały odporne na uszkodzenia i stosunkowo łatwe w czyszczeniu. Klienci mogą zdecydować się na wykończenie matowe lub połysk. Każda z tych opcji daje nieco inny efekt estetyczny. Niekiedy na powierzchniach matowych potencjalne zarysowania są bardziej dostrzegalne. Płyta może być otoczona metalową ramką zabezpieczającą szkło przed kruszeniem. Delikatne wgłębienie zapobiega też roznoszeniu się zabrudzeń poza obszar gotowania. Kolejnym rozwiązaniem jest frezowanie szkła na rantach, które pozytywnie wpływa na estetyczne wykończenie płyty.

Przy zakupie urządzenia warto od razu pomyśleć o dobraniu odpowiednich akcesoriów. Metoda indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne i wykorzystuje indukowanie prądów wirowych. Potrzebne są jednak do tego naczynia wykonane ze specjalnych metali. Postawiony na polu garnek będzie stopniowo się nagrzewać, a energia elektryczna zostanie zmieniona w energię cieplną. Technologia ta wykorzystywana jest przez wszystkie modele, niezależnie od producenta.

Funkcje i ustawienia

Podstawowe funkcje czy zaawansowane sterowanie? Wybór zależy od potrzeb klienta. Najważniejszym elementem działania jest automatyczne wykrywanie naczynia i możliwość łączenia pól. Ta druga opcja ustawia się sama lub jest regulowana manualnie. Pozwala na podgrzewanie naczyń o różnej wielkości i wykorzystanie odpowiedniej ilości mocy. Wśród innych dostępnych rozwiązań można wymienić:

  •         timer, który pozwala na ustawienie czasu gotowania,
  •         automatyczne tryby pracy zaprojektowane z myślą o konkretnych zadaniach (na przykład roztapianiu czekolady i gotowaniu ryżu lub makaronu),
  •         blokadę urządzenia do ochrony dzieci i zwierząt,
  •         pauzę umożliwiającą tymczasowe zatrzymanie gotowania i późniejszy powrót do wybranych ustawień,
  •         szybki tryb pracy przyspieszający wzrost temperatury.

Najnowsze płyty indukcyjne wyposażone są w moduł WiFi i można połączyć je ze smartfonem. Zdalne sterowanie to ciekawy gadżet dla osób, które cenią sobie duży komfort w codziennym życiu. Warto jednak rozpocząć od ustalenia budżetu i priorytetów. Nowoczesne dodatki będą miłym urozmaiceniem, nie są jednak niezbędne. Cena płyty wpływa niekiedy na szybkość sterowania i reakcję na wybrane przez użytkownika komunikaty.

Duży wybór płyt indukcyjnych w sklepach sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Sprzedawcy oferują urządzenia do różnych wariantów zabudowy, o rozmaitych szerokościach i ilościach pól. Przy zakupie warto kierować się swoimi indywidualnymi potrzebami i upewnić się, że sprzęt będzie kompatybilny z dostępną mocą przyłączeniową.

 

 

Czytaj też:   Mak i sztuka – Restauracja Pańska 85

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.